PDF

Kaitstud doktoritööd

11. detsembril 2023 kaitses Maili Pilt Tartu Ülikoolis folkloristika erialal doktoritöö „Kogemuslood ja koosloome: sissevaateid jutustamispraktikasse sotsiaalmeedias ja selle uurimise metodoloogiasse”. Juhendajad olid Ergo-Hart Västrik (Tartu Ülikool) ja Mare Kõiva (Eesti Kirjandusmuuseum), oponent Piret Paal (Paracelsus Medical University, Austria).

Väitekirjas käsitletakse kaht teemat. Esiteks keskendub väitekiri jutustamispraktikale eriilmelistes sotsiaalmeedia keskkondades, mis võimaldavad naistel jagada kogemuslugusid emaks saamisest ja selle teekonnaga seotud raskustest. Vaatluse all on küsimused, millist rolli mängib sedalaadi lugude jagamine teema­kohaste veebi­kogukondade toimimisel ning mil viisil mõjutavad veebikogukond ja selle suhtlusruumi iseärasused seda, mida naised oma lugudes jagavad. Ühtlasi ilmnevad laiemad sotsiaalkultuurilised põhjused, miks jagatakse tundliku sisuga isiklikke kogemusi sotsiaalmeedias.

Teiseks keskendub väitekiri uurimismetodoloogiale. Vaatluse all on sotsiaalmeedia loomulike jutustamissituatsioonide ja delikaatse sisuga kogemuslugude folkloristlikule uurimisele sobilikud välitöö- ja analüüsimeetodid ning uurimisvälja piiritlemist, uurimismaterjali salvestamisviise ja uurijaeetikat puudutavad küsimused. (https://dspace.ut.ee/items/00c6186b-66dc-48b1-a6e1-81df9c63985a)